Samenwerking Triple Helix

Samenwerking in Triple helix

Is samenwerking tussen Onderwijs, Ondernemers en Overheid


Het Nederlandse bedrijfsleven vraagt al jaren om goed geschoold (technisch) personeel. De urgentie bij bedrijven is groot en de bereidheid van de overheid om het samenbrengen van vraag en aanbod te faciliteren ook. Maar wat willen en kunnen jongeren zelf? En wat kunt u als Onderwijsbestuur aanbieden? En wat wilt u als wethouder EZ, ruimtelijke ordening, sociale zaken of onderwijs op dit gebied? Of wilt u als ondernemersvereniging in overleg met onderwijs en overheid om een maatschappelijk platform te creëren op in opdracht waarvan een integraal faciliterend beleid voor u als ondernemer wordt ontwikkeld op het gebied van werken, leren en recreëren? Ook op Ruimtelijke Ordening en bereikbaarheid.

Waarom een triple-helix samenwerking? 


voordelen voor Ondernemers
  • Goed opgeleid nieuw personeel
  • Bijscholing huidig personeel
  • Verlaging opleidingskosten
  • Spin-off door partnering met collega’s gemeenten en (hoger) onderwijs
  • Stimulerend ondernemersklimaat met oog voor bereikbaarheid en ruimtelijke ordening
  • Bijdrage aan MVO
  • Een stevig ondernemersnetwerk waarbij andere gezamenlijke initiatieven ontstaan zoals bv een gezamenlijke flexibele schil

voordelen voor het Onderwijs
  • Aansluiten van onderwijsaanbod op de vraag
  • Voorkomen onnodig schooluitval
  •  Aantrekkelijk zijn voor studenten en ouders 
  • Mogelijkheden voor het opleiden van nieuwe docenten
  • Werving van studenten door ondernemers

voordelen voor de Overheid
  • Zorg voor haar jeugd, voorkomen jeugdwerkloosheid
  • Stimuleren (economische) ontwikkeling van de regio
  • Voorkomen onnodig schooluitval incl. de sociale en economische gevolgen

Voor allen: een ecosysteem voor innovatie en sociaal economische ontwikkeling! 

Een voorbeeld van Triple Helix samenwerking: www.foodinnovationacademy.nl (zie menu)
 De Nederlandse overheid initieerde de afgelopen jaren verschillende initiatieven om de vraag naar met name technisch personeel vanuit werkgevers en het aanbod vanuit het onderwijs samen te brengen. De belangrijkste hiervan is het Techniekpact waarin vertegenwoordigers vanuit vijf landsdelen, de Rijksoverheid, werkgevers, werknemers, de topsectoren en het onderwijs zich twaalf doelen hebben gesteld (zie www.techniekpact.nl) . Deze doelen zijn weliswaar op landelijk niveau geformuleerd, voor het realiseren van de doelen zijn juist de regio’s aan zet. De keuze voor de regio is in onze visie een terechte , omdat daar op basis van de relevante kennis over vraag en aanbod in die regio keuzes gemaakt worden voor de toekomst van de eigen jeugd.
Jongeren zoeken opleidingen die aansluiten bij hun belevingswereld en zijn minder gevoelig voor uitzicht op werk. Ze willen wél worden opgeleid in een inspirerende omgeving waar theorie en praktijk bij elkaar komen. Dat kan met het concept van werkend leren & lerend werken zoals bij de Food Innovation Academy


In essentie is ‘arbeidsmarkt gerelateerd opleiden’ een kwestie van het afstemmen van het aanbod op de vraag. Echter, die vraag verandert continu. Er verdwijnen banen omdat producten en diensten niet meer gewild zijn. Er verschijnen banen omdat innovatie en valorisatie van kennis op hun beurt leiden tot nieuwe producten en diensten. Maar welke? En voor hoe lang?
Het afstemmen van het aanbod op de vraag is dan ook geen eenmalige exercitie, maar een doorlopend proces van vraagdefinitie, productontwikkeling, afstemming, overleg en bijstelling in een mede door maatschappelijke en technologische ontwikkelingen snel veranderende wereld. Arbeidsmarkt gerelateerd onderwijs in een regio is een opgave voor Ondernemers, Onderwijsinstellingen en Overheden, de drie O’s of triple-helix, die in een continue dialoog optimaal samenwerken vanuit hun eigen rol en verantwoordelijkheid. Dit gaat niet vanzelf, al was het alleen maar om de verschillende taal die men spreekt. 
Een bewezen en op uw situatie toegesneden Triple-helix aanpak helpt hier om regie te krijgen op het ingewikkelde spel van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt en daarmee de kans op succes te vergroten. Elk van de drie partners kan het initiatief nemen tot samenwerking, ieder vanuit de eigen missie en visie. In onze ervaring worden partijen het relatief snel eens over de hoofd-doelstellingen, echter de weg daarnaartoe is voor iedereen nieuw en onzeker.

Share by: